Politie – Nieuwbouw Politiekantoor Aalsmeer – Uithoorn
Ontwikkeling

Het Project

In het teamgebied van de politie Amsterdam wordt het basisteam Aalsmeer – Uithoorn gezamenlijk gehuisvest in een nieuwe locatie centraal gelegen in het teamgebied, namelijk aan de Koningin Maximalaan te Uithoorn. De locatie is centraal gelegen tussen de gebieden van Aalsmeer en Uithoorn en heeft een goede aansluiting op uitvalswegen. Binnen de nieuwe ontwikkeling is het bureau goed landschappelijk ingepast in een landschapsontwerp dat het gebouw laat inbedden in het landschap.

Projectteam

Vanuit het Politiedienstencentrum is een ontwerp opgemaakt en een aanbesteding gehouden. Met de aanbestedingsresultaten gaat het team van Smits van Burgst & Stevens Van Dijck aan de slag om een succesvolle realisatie te bewerkstelligen. Voor het project is een team opgezet met bekende functionarissen die eerder succesvolle projecten voor de Politie gerealiseerd hebben. Scope is in dit project verantwoordelijk voor de directievoering.

Gebouwfunctie

Het teambureau is ingericht voor een centrale regiofunctie. Het bureau heeft twee bouwlagen met op de begane grond de publieksfunctie, ontspanningsruimten en het ophoudgebied. Op de verdieping zijn kantoren, vergaderruimten en kleedruimten opgenomen. Door de landelijke inpassing van het plot wordt het parkeren “verstopt” vanaf de weg. Op het achter terrein is het opstellen van de dienstvoertuigen ingericht.

 

Bijzonderheden

De projectlocatie bevindt zich nabij de historische ‘Stelling van Amsterdam’, waar stoere solitaire gebouwen te midden van groene en waterrijke omgevingen staan, verscholen achter dijklichamen. Het ontwerp van het nieuwe politiebureau en het terrein is geïnspireerd op deze kenmerken. Het gebouw is een van de eerste ontwikkelingen in de wijk. Daarmee is voor de buurt een anker gekomen om de verdere ontwikkeling van de percelen rond het gebouw vorm te geven met de ontsluiting naar hoofdwegen en de nutsvoorzieningen. Het ontwerp van OTH architecten geeft het gebouw met verspringende bouwlagen een functioneel slim ingedeeld geheel en dakterras op de verdieping omringd door een groen dak.

Er wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijk licht en uitzicht, terwijl hinder van direct zonlicht en warmtelast wordt geminimaliseerd, wat het energieverbruik ten goede komt. Het politiebureau wordt namelijk gerealiseerd als een Energie Neutraal Gebouw (ENG).

Op 16 juni 2023 is de bouw van het nieuwe politiepand voor het basisteam Aalsmeer-Uithoorn feestelijk ingeluid, waarbij symbolisch de politievlag werd gehesen. Als bijzonder gebaar naar de toekomst is een tijdscapsule ingegraven onder de fundering van het gebouw. Deze capsule bevat rangonderscheidingen, politiebadges en een brief waarin het team beschrijft hoe ze op dit moment werken en hun hoop voor de toekomst uitspreken.