Wooncompagnie Monnickendam – Bouwtechnisch onderzoek Rijksmonument

Het Project

Door onze opdrachtgever de Wooncompagnie te Hoorn is aan Scope het verzoek gedaan om een bouwtechnisch onderzoek uit te voeren naar de technische staat van het pand en de daarin gelegen appartementen.

Het doel is om te onderzoeken wat er nodig zal om het pand de komende 15 jaar goed door te kunnen exploiteren. Daarnaast wil de opdrachtgever advies hebben in de mogelijkheden om de appartementen ook energetisch flink te verbeteren.

 

Bijzonderheden

Het betreft een rijksmonumentaal pand, dat bestond als 2 woningen en in 1741 is verbouwd tot  1 woning voor een zeepzieder. Van 1898 tot 1969 is het in gebruik geweest als klooster. Het gebouw kenmerkt zich als zeer statig met een royale natuurstenen stoep en uitbundige voorgevel met fraaie natuurstenen beeldhouwwerken. Achtergevel is van metselwerk in de vorm van een gedrukte klokgevel.

Tijdens het onderzoek waren er 15 jongeren appartementen in het gebouw met 1 algemene entree, de appartementen op de 2e verdieping hebben nog de beschikking over een bergzolder in de nokken.

Per appartement is naast de bouwkundige staat ook gekeken naar de staat van het binnenpakket (keuken, badkamer, toilet en bouwfysisch) installaties en brandveiligheid. Tevens zijn van alle bewoners de klachten opgenomen.

Na het uitvoeren van de opnames heeft Scope de aangetroffen gebreken, het nodige onderhoud en gehoorde klachten van de bewoners vastgelegd in een rapport van de huidige conditie.

Hierin heeft Scope ook geadviseerd welke theoretisch toepasbare maatregelen getroffen kunnen worden om de technische en duurzame ambitie te realiseren. Tevens heeft Scope een raming gemaakt waarin de bouwkosten van de voorgestelde maatregelen zijn meegenomen.